function remplaza_fecha(d){ var da = d.split(' '); dia = ""+da[0]+""; mes = ""+da[1].slice(0,3)+""; anio = ""+da[2]+""; document.write(dia+mes+anio); }

Μολύβι!

Μικρά αφηγήματα και ποιήματα από τον Σωκράτη Κουρτσίδη.

Ζει χρόνια τώρα εδώ σε αυτήν την απομονωμένη βιομηχανική συνοικία κάτω από εκείνον τον δυνατό χαρακτηριστικό θόρυβο που παράγουν τα μηχανήματα του εργοστασίου. Ώρες ατελείωτες εκεί μέσα, μπροστά στην κυλιόμενη λωρίδα, είναι σαν να έχει γίνει πια το ένα και το αυτό με τα ρομπότ. Κάποιες στιγμές το μυαλό του κολλάει, μα και αυτό για πολύ λίγο. Συνήθως τον περισσότερο χρόνο λείπει, το μυαλό και οι σκέψεις του ταξιδεύουν μακριά, πέρα από τόπους και χρόνους.

Σκέφτεται τον ήχο της μηχανής. Μοιάζει να είναι προσεκτικά προμελετημένος, να σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δίνει τον κατάλληλο εκείνο ρυθμό, ικανό να καθηλώνει, να αιχμαλωτίζει το πνεύμα και το σώμα, να μην μπορείς να φανταστείς κάτι άλλο εκτός από το εργασιακό σου καθήκον. Θα έλεγε κανείς πως είναι μια μονότονη μουσική αυτός ο ήχος, μουσική από καλλιτέχνες χωρίς ψυχή, χωρίς συμπόνια . Και η τέχνη, συλλογίζεται… τι είναι τέχνη; Στο τέλος, το νόημα, η ουσία και ο σκοπός διαμελίζονται και σκορπίζονται μακριά, πέρα από τα σημεία του διανοητικού του ορίζοντά. Και έπειτα η ανθρωπιά… Τι είναι αυτό; Πίσω από τα γυαλιά των διοικούντων ποιος μπόρεσε, άραγε, να δει τα μάτια ενός ανθρώπου; Όσο υπάρχει αυτός ο ρυθμός δεν υπάρχει σκέψη αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Εκεί είναι που συνειδητοποιεί ότι του απομένει απλά και μόνο το ένστικτο.

Ίσως κάπου εκεί στο βάθος της ψυχής του να είναι θαμμένα το όνειρο, η ελπίδα για ελευθερία. Για μια απόδραση προς έναν ανοικτό χώρο, ακόμα και προς τους βάλτους που βρίσκονται στα όρια της συνοικίας. Όμως και αυτά χάνονται πάνω στην κορδέλα. Ο ρυθμός είναι καλά μελετημένος.

Σκέφτεται ξανά… πως η ελπίδα και ο φόβος είναι τα εργαλεία που οπλίζουν τους ισχυρούς. Η αλήθεια είναι πως ποτέ, ποτέ μα ποτέ κανείς από τους εργάτες δεν πρόκειται να τα καταφέρει να ξεφύγει από εκείνην τη φυλακή. Τους δεσμεύουν οι εικονικές κοινωνικές υποχρεώσεις που τόσο περίτεχνα τους τις παρουσίασαν ως ελεύθερες επιλογές. Τους δεσμεύουν οι ψεύτικες ελπίδες με τις οποίες βαυκαλίζουν τον εαυτό τους και καταπνίγουν δεξιοτεχνικά οτιδήποτε έχει απομείνει από την ξεχασμένη ψυχή τους. Για ένα ξέφωτο, μια στιγμή πραγματικής μελωδίας και γαλήνης, ένα λεπτό όπου θα φορέσουν τα καλά τους ρούχα και θα πάνε να επισκεφθούνε τους εαυτούς τους που έχουν να δούνε χρόνια. Μια εσωτερική εξορία.

Μα εκείνο που τους δεσμεύει πιο πολύ από όλα είναι η δειλία, παραδέχεται ο ίδιος για τον εαυτό του. «Είμαστε τόσο άτολμοι που δεν μπορούμε να παραδεχθούμε τη συνενοχή μας σε αυτό το θέατρο του παραλόγου. Έχουμε καταντήσει δούλοι, τρέμουμε μην τυχόν μας αποδεσμεύσουν από τα δεσμά μας. Κατά βάθος τον αποζητούμε αυτόν τον ρυθμό, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν…».

Ζει χρόνια τώρα εδώ σε αυτήν την απομονωμένη συνοικία κάτω από εκείνον τον χαρακτηριστικό ρυθμικό ήχο που δημιουργείται από τα μηχανήματα παραγωγής πολεμικού υλικού. Ώρες ατελείωτες μπροστά στην κυλιόμενη λωρίδα, εκεί όπου γίνεται ο τελικός έλεγχος για τις χειροβομβίδες, έχει γίνει ένα με τα ρομπότ. Κάποιες στιγμές κολλάει, σκέφτεται να τραβήξει μια περόνη, να φωλιάσει με μητρική αγάπη κάποιο από τα δημιουργήματά του στην αγκαλιά του, ωστόσο αυτή η επιθυμία διαρκεί πολύ λίγο. Χάνεται έτσι και αυτή η ευκαιρία. Μα στο κάτω-κάτω της γραφής, γιατί να τον πειράζει τελικά; Έτσι κι αλλιώς τον περισσότερο καιρό λείπει.

Ίσως αύριο πράξει διαφορετικά.



(Θεσσαλονίκη 2006)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γύρω από αυτό το Blog...

Αυτό το ιστολόγιο περιέχει προσωπικά μου κείμενα, γραμμένα με αρκετό μεράκι και φαντασία. Είναι αφιερωμένη στους φίλους και τις φίλες μου που διάβασαν τα περισσότερα και τους άρεσαν. Ακόμα περισσότερο στον πολύ καλό μου φίλο τον Άγγελο ο οποίος έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή το 2006 και που και αυτός με τον δικό του τρόπο με παρότρυνε να γράφω. Μου λείπουν τα γέλια και τα πειράγματά μας πάρα πολύ...

Οι περισσότερες μικρές ιστορίες με την ετικέτα "Ψυχογράφημα" ανήκουν στην ομώνυμη συλλογή. Μερικές απ' αυτές είναι σε πρόχειρη μορφή και ίσως πρέπει να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία στο μέλλον. Τουλάχιστον 6 αναμένεται να προστεθούν μέχρι το τέλος του 2014. Η σειρά αυτή εστιάζει κυρίως στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής στις μεγαλουπόλεις, όπως είναι η αλλοτρίωση, η ανεργία, η αποξένωση των ανθρώπων, οι εικονικές σχέσεις, ο συνωστισμός, ο μικρός χώρος, η μοναξιά, ο πλασματικός τρόπος ζωής και το επιφανειακό lifestyle. Ο κύριος στόχος είναι να προβληματίσει τον αναγνώστη και να του δώσει ώθηση για κοινή δράση και συμμετοχή με τους συμπολίτες του στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι σιγά-σιγά με επιμονή και συνεχή αγώνα πολλά από αυτά τα προβλήματα θα λυθούν.

Εύχομαι να σας αρέσουν.

Σωκράτης Π. Κουρτσίδης

Γύρω από τον συγγραφέα

Γύρω από τον συγγραφέα
Σωκράτης Π. Κουρτσίδης
Όλα τα κείμενα που βρίσκονται σε αυτό το Blog

Όλες οι αναρτήσεις και τα κείμενα σε αυτό τον ιστότοπο αποτελούν πνευματική εργασία του Σωκράτη Π. Κουρτσίδη και προστατεύονται από το Νόμο {Ν.2121/1993, άρθρο 51, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα} και από νόμους που ισχύουν στο Διεθνές Δίκαιο, Αγγλικό Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις Βέρνης Παρισιού για τα Πνευματικά Δικαιώματα στο Διαδίκτυο για τις άλλες χώρες, επικυρωμένες από το Νόμο 100/1975 περί πνευματικής ιδιοκτησίας κι όλες τις μετέπειτα τροποποιήσεις του. Απαγορεύεται απολύτως άνευ γραπτής αδείας της δημιουργού η με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο (ηλεκτρονικό, μηχανικό ή άλλο) αντιγραφή, φωτοανατύπωση, αναπαραγωγή, εκμίσθωση, δανεισμός, μεταποίηση, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό με οποιαδήποτε μορφή και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρος του εκάστοτε έργου των αναρτήσεων.

Για οποιαδήποτε επικοινωνία με τον συγγραφέα, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2118007270.